مدیریت آبیاری در مراحل رشد انگور رقم یاقوتی

نوع مقاله : مقاله ترویجی-پژوهشی

نویسنده

استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران.

چکیده

با هدف افزایش بهره‌وری منابع آب در تاکستان‌های منطقه سیستان، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان زهک طی سال‌های 1399 تا 1403 اجراء گردید. تیمارهای کم‌آبیاری شامل آبیاری کامل (شاهد)، آبیاری پس از تخلیه 35 درصد آب قابل استفاده تاک و آبیاری پس از تخلیه 70 درصد آب قابل استفاده تاک و مراحل آبیاری شامل شکفتن جوانه تا گل‌دهی، گل‌دهی تا تغییر رنگ حبه، تغییر رنگ حبه تا برداشت میوه و برداشت میوه تا ریزش برگ بود. صفات وزن حبه، وزن محور خوشه، تعداد حبه در خوشه، وزن خوشه، تعداد خوشه در تاک و عملکرد میوه در شرایط آبیاری پس از تخلیه 70 درصد آب قابل استفاده تاک نسبت به شاهد در مرحلۀ گل‌دهی تا تغییر رنگ حبه به‌میزان 2/28، 8/38، 3/77، 6/70، 8/56 و 8/87 درصد کاهش یافت. کم‌ترین عملکرد میوه در شرایط آبیاری پس از تخلیه 70 درصد آب قابل استفاده در مرحله گل‌دهی تا تغییر رنگ حبه به‌میزان 770 کیلوگرم در هکتار بود که کاهش 8/87 درصدی نسبت به شاهد نشان داد. بطورکلی نتایج نشان داد که با کاهش میزان آبیاری در مرحله تغییر رنگ حبه تا برداشت میوه در منطقه سیستان می‌توان ضمن صرفه‌جوئی در مصرف آب، عملکرد میوه‌ای مشابه آبیاری کامل داشت.

چکیده تصویری

مدیریت آبیاری در مراحل رشد انگور رقم یاقوتی

کلیدواژه‌ها

موضوعات