مدیریت تلفیقی تغذیه در باغات انگور: راهکارهای پایدار برای افزایش بهره‌وری و کیفیت محصول

نوع مقاله : مقاله ترویجی-پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران

2 کارشناس پژوهشی/ بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات کشاورزی و آموزش و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

چکیده

این پژوهش به بررسی وضعیت عناصر غذایی در خاک و برگ تاکستان‌های مناطق مختلف ایران شامل آذربایجان شرقی، قزوین، شاهرود و آذربایجان غربی پرداخته است. نتایج نشان داد که کمبود عناصر غذایی در خاک و برگ تاکستان‌ها بسته به ویژگی‌های خاک و شرایط محیطی منطقه متفاوت است. در خاک تاکستان‌های آذربایجان شرقی و قزوین، کمبود کربن آلی، فسفر و آهن مشاهده شد، در حالی که خاک‌های شاهرود و آذربایجان غربی به دلیل بالا بودن pH، مقادیر زیاد آهک و شوری آب آبیاری، مشکلات بیشتری در تأمین عناصر غذایی داشتند. بررسی برگ‌های انگور نشان داد که پتاسیم، نیتروژن و کلسیم از جمله عناصر پرمصرفی هستند که در اکثر مناطق دچار کمبود بوده و تأثیر مستقیمی بر کاهش عملکرد داشته‌اند. کمبود عناصر میکرو نظیر منیزیم، روی و آهن نیز در برخی مناطق مانند آذربایجان غربی برجسته بود. نتایج آزمون‌های گیاه نشان داد که شرایط نامساعد خاک، شوری آب آبیاری و مدیریت نامناسب تغذیه گیاهی، عوامل اصلی این کمبودها محسوب می‌شوند.

چکیده تصویری

مدیریت تلفیقی تغذیه در باغات انگور: راهکارهای پایدار برای افزایش بهره‌وری و کیفیت محصول

کلیدواژه‌ها

موضوعات