اثرات بسته دانشی بر بهبود انگور یاقوتی در منطقه سیستان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی و عضو هیات علمی/ بخش تحقیقات زراعی و باغی ،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

2 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج.

3 استادیار پژوهشی و عضو هیات علمی / بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس.سازمان

4 مربی پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج. زابل. ایران.

5 کارشناس زراعت مدیریت جهاد کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، زهک. ایران.

6 کارشناس گیاهپزشکی. مدیریت جهاد کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، زابل. ایران.

7 کارشناس مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی. سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، زاهدان. ایران.

8 مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی. سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان، زاهدان. ایران.

چکیده

هدف از ایجاد یک تاکستان دستیابی به عملکرد مطلوب، تولید پایدار و اقتصادی است. تولید این محصول دستخوش عوامل مختلف زیستی و غیره‌زیستی خواهد بود. در سال‌های گذشته در تاکستان‌های یاقوتی در منطقه سیستان به دلایل مختلف همچون سنتی بودن سیستم کاشت، ضعف دانش تاکدار نسبت به مسایل به باغی هم‌چون مدیریت تغذیه، کنترل تلفیقی آفات و بیماری‌ها، علف‌هرز، نوسان دور آبیاری و.... بازده اقتصادی مناسبی نداشته‌اند. براساس تقویم زمانی و فنولوژی بوته انگور عملیات به باغی در زمینه مدیریت زمستانه ازجمله هرس و تربیت، تغذیه، بهداشت باغ و... و مدیریت فصل رشد هم‌چون هرس سبز، محلول پاشی تغذیه‌ای، کنترل تلفیقی آفات، بیماری‌ها و علف هرز و آبیاری و... اجرا شد. در زمان برداشت درصد آلودگی، بریکس آب میوه، وزن تک حبه، وزن خوشه، طول خوشه جهت ارزیابی ثبت شدند. نتایج ارزیابی داده‌ها نشان داد که وزن تک حبه، وزن و طول خوشه در هردو منطقه زهک و زابل در پروژه دانش بنیان نسبت به تاکستان شاهد افزایش داشت و نکته مثبت دیگر افزایش 5/1 تا 2 درصد درجه بریکس در سایت الگویی نسبت به شاهد بود که عملیات صحیح و به موقع هرس سبز و کاربرد اسید آمینه ارگانامین در این خصوص نقش مهم داشت. بدلیل سبد‌گذاری در زیر تاج بوته‌ها و تهویه نسبتا بیشتر توام با هرس سبز، درصد آلودگی قارچی سفیدک پودری و کپک خاکستری بیش از 50 درصد کاهش داشت. از آنجا که میانگین عملکرد در هکتار در طرح قرارداد مشارکتی دانش بنیان در تاکستان‌های انگور یاقوتی از 4 تن به 9 تن افزایش یافته است. لذا اجرای الگوی کشاورزی مشارکتی دانش بنیان می‌تواند تا 125 درصد افزایش عملکرد داشته باشد.

چکیده تصویری

اثرات بسته دانشی بر بهبود انگور یاقوتی در منطقه سیستان

کلیدواژه‌ها

موضوعات