معاون پژوهشی/ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین
چکیده
انگور یکی از با ارزشترین میوههای مرسوم در سراسر جهان میباشد. یافتن منابع جایگزین برای تأمین مصرف دامها که باکاهش منابع غذایی، استفاده از تفالههای انگور ضروری میباشد. ایران یکی از تولیدکنندگان بزرگ انگور در جهان است و مواد باقیماده حاصل از فراوری و آبگیری آن در صورت تایید استفاده در جیره دام و طیور، میتواند جایگزین مواد خوراکی در جیره شود. در غیر اینصورت این مواد خود می تواند برای محیط زیست مشکل آفرین باشد، مثل پساب کارخانه های کشمش که گاهاً تا 7 هزار برابر مقدار مجاز می توانند برای محیط زیست آلودگی ایجاد کنند. ترکیبات شیمیایی تفاله انگور باتوجه به ارقام، اقلیم رشد و شرایط فراوری متفاوت است. تفاله انگور را میتوان برای افزودن ارزش غذائی به جیره غذایی نشخوارکنندگان استفاده کرد. پروتئین تفاله انگور خشک بین 7 تا 12 درصد و چربی خام آن بین 4 تا 2/11 درصد میباشد. میزان توصیه شده در جیره گوسفند تا 50 درصد قسمت علوفه ای جیره میتواند استفاده شود.