استاد یار / بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی.
چکیده
یکی از مهمترین نهادههای کشاورزی برای افزایش تولید در واحد سطح، مصرف متعادل انواع کودهای شیمیایی و آلی میباشدکه استفاده صحیح از آنها برای افزایش عملکرد کمی وکیفی محصولات کشاورزی لازم است. عوامل متعددی از جمله کمبود ذاتی برخی از عناصر غذایی همچون روی، بور و نیتروژن (به دلیل کاهش کربن آلی) منجر به ریزش گل و میوه و درنتیجه کاهش عملکرد محصول میشود. عدم مصرف کودهای حاوی بور و روی (که در تلقیح و افزایش درصد تشکیل میوه و جلوگیری از ریزش حبهها موثر هستند)، عدم انجام محلولپاشیهای مورد نیاز (که پس از برداشت میوه و قبل از تورم جوانهها درفاصله زمانی پاییز و اواخر زمستان قابل انجام است)، مصرف سطحی کودهای شیمیایی و عدم مصرف آنها به روش چالکود که منجر به افزایش هزینه و کارایی پایین کودهای شیمیایی گردیده یکسری مشکلات عدیدهای را در خصوص تغذیه انگور در تاکستانهای استان قزوین به وجود آورده است. مطالعات انجام گرفته نشان میدهد که در این استان، با استفاده از آزمون خاک در توصیه کودی میتوان شاهد افزایش عملکرد کمی و کیفی محصول بود. بهطوری که نتایج تحقیقات انجام یافته نشان داده است که با کاربرد پتاسیم به همراه کودهای فسفری و نیتروژنی مقادیر عملکرد از 13 تا 49 درصد و با کاربرد ریزمغذیها عملکرد میوه تا 6200 کیلوگرم در هکتار و قند میوه تا 8/1 درصد بهبود مییابد. در این نشربه هدف این است که باغدران منطقه از ناهنجاریهای تغذیهای موجود و راهکارهای عملی برای رفع آنها آگاهی لازم را داشته باشند.