پتانسیل استفاده از کمپوست تحلیل رفته قارچ دکمه‌ای در تاکستان‌ها

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دکترای باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

2 دکترای باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

3 هیئت علمی - بخش تحقیقات زراعی باغی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین

4 عضو هیات علمی بخش زراعی-باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی قزوین

چکیده

راهکارهای مناسب مدیریت خاک برای افزایش عملکرد و کیفیت انگور (متابولیتهای اولیه و ثانویه) در موکاری‌ها حائز اهمیت است. استفاده از کودهای زیستی و کمپوست‌ها روشی مطمئن و ایمن برای انسان و محیط با کاهش آلودگیهای زیست محیطی است. سوبسترای قارچ تحلیل رفته (SMS) محصول فرعی در صنعت قارچ خوراکی دکمه ای (Agricus bisporus) است. به دلیل افزایش برای تقاضای قارچ خوراکی حجم فراوانی از کمپوست تحلیل رفته SMS تولید می شود، به طوریکه سالانه حدود 17 میلیون تن SMS تولید می شود و این ترکیب به عنوان زباله دور ریخته می شود. SMSدارای ویژگیهای فیزیکی خوبی مانند ظرفیت نگهداری آب، pH و تخلخل خاک، هدایت الکتریکی و همچنین ویژگیهای مهمتری شامل مقادیر زیادی از ریزمغذی هایی مانند نیتروزن، فسفر و پتاسیم و مواد دیگر در مقدار کمتر است. pH ، EC، درصد کربن آلی و مواد طبیعی SMS به ترتیب 5/7 و 84/0 دسیزیمنس، 78/28 درصد و63/49 درصد می‌باشد. این ترکیب دارای 82/1 درصد نیتروژن، 64/0 درصد فسفر و 98/1 درصد پتاسیم است. حداکثر ظرفیت نگهداری آب آن 87/98 درصد است. با توجه به مطالب بیان شده می‌توان از کمپوست تحلیل رفته قارچ به عنوان کود در تغذیه درختان میوه از جمله انگور استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها