استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
چکیده
در این مقاله، به جزئیات مرتبط به ساخت کمپوست و تغذیه تاکها پرداخته نمیشود. بلکه به کاربرد کمپوست به عنوان کود، انواع کمپوست، انتخاب نوع کمپوست، اثر کمپوست بر عناصر غذایی در تاکها، مقدار مصرف کمپوست در تاکستان، روش کاربردی ارزیابی مقدار استفاده از کمپوست، روش-های کمپوستدهی به خاک تاکستان تشریح میشوند. کمپوست به دلایل متعدد، در کشاورزی استفاده میشود. 1- تأمین مواد مغذی برای رشد گیاه 2- افزایش مواد آلی خاک 3- تغییر ساختار خاک 4- کاهش فرسایش خاک 5- کاهش مصرف آب با افزایش نفوذ آب به خاک و کاهش تبخیر و رواناب. اما در بسیاری از موارد از کمپوست استفاده نادرست میشود. مهمترین آن افزودن بیش ازحد نیتروژن از طریق استفاده از کمپوست به خاک و در نهایت به هم زدن تعادل بین رشد رویشی و رشد زایشی تاک و اثرات منفی طولانی مدت آن درتاکستان است. اثرات کاربرد کمپوست در رشد گیاه میتواند در چندین فصل رشد ادامه داشته باشد. بنابراین، میزان کمپوست داده شده به یک تاکستان به هدف تاکدار و ترکیبات کمپوست بستگی دارد. کمپوست با تأمین منابع غذایی و محیط زیست برای میکروارگانیسمهای مفید، فعالیت بیولوژیکی خاک را افزایش میدهد. انواع مختلفی از کمپوست تولید میشود.