1
بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانغربی، ارومیه، ایران
2
مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی کردستان
چکیده
یکی از راهکارهای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی، بهرهمندی از تکنیک کم آبیاری است. لازمه اجرای این گزینه وجود دانش فنی و فن مدیریت کم آبیاری است که بهرهبرداران را قادر میسازد بدون صرف هزینه، نسبت به کاهش مصرف آب و توام با کاهش برخی هزینهها اقدام نمایند. عدم هزینه بر بودن این تکنیک، شرایط را برای ترویج روش کم آبیاری در جامعه هدف فراهم میآورد. با توجه به توسعه باغات انگور در سالهای اخیر، مدیریت آبیاری تاکها بر پایه کم آبیاری و با هدف کشاورزی پایدار و حفظ منابع آب از اهمیت ویژهای برخوردار است. نتایج تحقیقات انجام شده بر روی تاثیر کم آبیاری در ارقام مختلف باغات انگور حوزه دریاچه ارومیه نشان داد اعمال 25 درصد کم آبیاری در تمام مراحل رشد، بدون کاهش عملکرد منجر به بهبود بهرهوری مصرف آب به میزان 30 درصد در مقایسه با آبیاری کامل میگردد. همچنین این میزان کم آبیاری با افزایش وزن خوشه و مواد جامد محلول موجب افزایش کیفیت محصول را نیز فراهم نمود. واکنش ارقام مختلف به کم آبیاری متفاوت بوده و از نظر بهرهوری مصرف آب میتوان ارقام را به ترتیب نزولی سیاه سردشت، حسینی، قزل اوزوم، کشمشی سفید، ریش بابا و کشمشی قرمز طبقه-بندی نمود.