1
استادیار بخش دام و طیور، مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی
2
بخش جنگل و مرتع/ مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
چکیده
< p>محدودیت منابع آبی و قیمت بالای مواد خوراکی متداول در شرایط کشور ایران سبب شده است که فرآورده های جانبی کشاورزی جهت تأمین احتیاجات مواد مغذی دام ارزشمند محسوب شوند. انگور یکی از محصولاتی است که ایران جزء بزرگترین تولیدکنندگان آن در جهان است. بیشتر محصول تولیدی انگور در کارخانجات تولید سرکه و تولید آبمیوه مورد مصرف قرار می گیرد. باقیمانده حاصل از این فرایند انگور در این صنایع که شامل دانه، پوست و ساقه انگور است به عنوان تفاله انگور شناخته می شود. تفاله انگور از نظر سطح مواد مغذی در حد متوسطی قرار دارد و می تواند به صورت تازه، خشک و سیلو شده مورد مصرف دام قرار گیرد. ارزش غذایی انگور می تواند تحت تاثیر واریته آن قرار بگیرد. در کل می توان از انگور تا سطح سطح 10 درصد ماده خشک جیره در تغذیه دام های کم تولید و داشتی استفاده نمود.