عضو هیات علمی و رئیس بخش زراعی و باغی -مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی
چکیده
از مهمترین فاکتورهایی که در تولید انگور نقش دارد پرورش آن یکی از دلایل اصلی کمی درآمد باغداران، زیاد بودن ضایعات در ایران، درست نبودن فرم پرورش انگور و حساسیت شاخهها و میوهها به بارندگیهای بیموقع تیرماه و مردادماه میباشد. اکثر اوقات انگورهایی که به صورت خزنده پرورش داده میشوند در مقایسه با سایر فرمهای پرورش خسارت بیشتری از سرمازدگی بهاره و پوسیدگی میوه ناشی از بارندگیهای اواخر تابستان متحمل میشوند. به منظور کاهش ضایعات قبل از برداشت و حذف هزینههای زیر خاک کردن انگور در استان خراسان شمالی مطالعهای در سال زراعی 1398-1393 با سه روش تربیتی خزنده بعنوان شاهد، پاچراغی و کوردون دو طرفه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد هر دو روش پرورش پاچراغی و داربستی کوردون دو طرفه نسبت به شکل خزنده تاثیر بسیار معنیدار روی هزینه تولید، عملکرد و درصد پوسیدگی میوه، میزان قند، مدت زمان ماندگاری داشتند. هر دو شکل پرورش نسبت به شاهد افزایش عملکرد داشتند اما بیشترین عملکرد میوه مربوط به فرم داربستی 13150کیلوگرم در هکتارکه در مقایسه با شاهد (شکل خزنده 8800 کیلوگرم) عملکرد میوه در هر هکتار (4350 کیلوگرم )عملکرد چهل و نه درصد افزایش یافت.