تأثیر سایه بان بر عملکرد کمی و کیفی انگور رقم بیدانه قرمز در منطقه تاکستان

نوع مقاله : مقاله ترویجی-پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی، معاون پژوهش و فناوری، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری

2 دانشیار پژوهشی/ بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

3 بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین

چکیده

همه ساله عوامل نامساعد محیطی مانند گرما، خشکی، تگرگ و تنش‌های زنده مانند آفات و بیماری‌ها باعث کاهش کمی و کیفی عملکرد محصولات باغبانی می‌گردد. یکی از روش‌های به‌باغی جهت کاهش این‌گونه اثرات نامساعد محیطی، استفاده از سایه‌بان در باغ‌ها است. این آزمایش به‌منظور تعیین اثر سایه‌بان بر عملکرد کمی و کیفی انگور رقم بیدانه قرمز در منطقه تاکستان انجام گرفت. در این آزمایش از سایه‌بان با ضریب سایه اندازی 30 % و در دو رنگ سبز و سفید در انگور بیدانه قرمز به مساحت 1000 مترمربع در ایستگاه تحقیقات انگور تاکستان استفاده شد. نتایج نشان داد سایه‌بان به دو رنگ سفید و سبز باعث افزایش به ترتیب 2/107 و 8/141 درصدی وزن خوشه در مقایسه با وزن خوشه بیرون سایه‌بان گردید. متوسط وزن حبه نیز در سایه‌بان به رنگ سفید و رنگ سبز در مقایسه با بیرون سایه‌بان افزایشی به ترتیب 9/172 درصد و 1/27 درصد نشان داد. عملکرد تاک نیز در سایه‌بان سفید رنگ و سبز رنگ به ترتیب 6/11 و 6/40 درصد نسبت به بیرون سایه‌بان افزایش داشت. سایه‌بان در مقایسه با بیرون سایه‌بان باعث کاهش مجموع مواد جامد قابل حل آب میوه و افزایش اسید قابل تیتراسیون آب میوه شده و در نتیجه باعث دیررس شدن میوه در مقایسه با بیرون سایه‌بان گردید. دیررس شدن میوه برای مصرف تازه‌خوری و خارج از اوج بار سایر تاکستان‌ها بسیار مفید است ولی در تولید کشمش باید در مرحله تغییر رنگ حبه‌ها، سایه‌بان جمع گردد.

کلیدواژه‌ها