کاهش اثر سرمازدگی بهاره در انگور بی‌دانه با استفاده از ترکیبات پتاسیم و کلسیم

نوع مقاله : مقاله ترویجی-پژوهشی

نویسندگان

1 محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

2 و استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی کاهش سرمازدگی بهاره در انگور بی‌دانه آزمایشی با دو عامل، الف) زمان محلول‌پاشی در زمان تورم جوانه (15 فروردین)؛ و دو هفته پس از تشکیل گل و میوه (20 اردیبهشت) و ب) نوع و غلظت عنصر: 1) پتاسیم در سه سطح 5/0، 1 و 5/1 درصد و 2) کلسیم در سه سطح 5/0، 1 و 5/1 درصد و 3) نسبت‌ کلسیم به پتاسیم در سه سطح 5/0: 5/1 ، 1:1 ، 5/1: 5/0 همراه با شاهد، به صورت محلول‌پاشی در روستای چری شهرستان فاروج (خراسان شمالی) انجام شد. محلول‌پاشی پتاسیم و کلسیم به نسبت سه به یک در زمان تورم جوانه‌ها، موجب افزایش 36% وزن خوشه و3/6 % بریکس گردید. محلول‌پاشی عناصر در تورم جوانه‌ها، موجب افزایش معنی‌دار وزن خوشه به میزان 8/63 %، وزن حبه 5/25 % ، حجم خوشه 2/72% و بریکس 9/6% شد. بیشترین افزایش وزن خوشه با محلول‌پاشی توام کلسیم و پتاسیم به نسبت مساوی در زمان تورم جوانه‌ها بدست آمد. درمجموع برای بهبود تولید کمی انگور بی‌دانه در شرایط سرما در بهار، محلول‌پاشی همزمان پتاسیم و کلسیم در تورم جوانه به نسبت سه به یک، و برای افزایش کیفیت آن در این شرایط استفاده از محلول‌پاشی پتاسیم با غلظت 1 % توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها