اصول و نقش هرس سبز در مدیریت تاکستان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش و عضو هیات علمی/ بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس.سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

2 استادیار پژوهش و عضو هیات علمی/ بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس.سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

3 استادیار پژوهش و عضو هیات علمی/ بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس.سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی.

چکیده

هرس سبز به­ منظور کاهش رقابت بین رشد رویشی، بهبود تشکیل میوه، کمیت و کیفیت محصول در تاکستان­ها اعمال می شود. با توجه به اینکه بیماری سفیدک وکپک خاکستری خوشه از بیماری­های متداول تاکستان­های کشور بوده و به جهت تولید محصول سالم و کاهش مصرف سموم به­ ویژه قارچ­کش­ها، هرس سبز به جهت بهبود جریان هوا در تاج بوته، به­‌عنوان یک راهکار در کنترل این بیماری­ محسوب شود. همچنین با توجه به محدودیت میزان بارش و اهمیت حفظ رطوبت در طول فصل رشد، کنترل رشد رویشی تاک از طریق هرس سبز، در استفاده بهینه از ذخایر آب موجود برای رسیدن محصول و تکمیل چرخه رشد بسیار مؤثر است. هرس سبز از نظر زمانی از مرحله آغاز رشد جوانه ­ها به­ روش جوانه­ گیری، سپس عمل پانسمان یا ترپاز با قطع نوک انتهای شاخه برای بهبود تشکیل میوه، پاجوش­زنی برای کاهش رقابت با رشد بوته، سرزنی شاخه به­ ویژه در مرحله تغییر رنگ حبه­ ها با هدف بهبود رنگ‌پذیری و کیفیت میوه انجام می‌شود. دانش‌افزایی تاک‌داران در زمینه هرس سبز و جایگاه آن در مدیریت تاکستان می­تواند موجب بهبود کمی و کیفی محصول شود.

کلیدواژه‌ها